Moja rodzina kocha ziemniaki. Dla odmiany podaję je też w formie tej pysznej sałatki
Ziemniaki często goszczą na moim talerzu. Staram się znaleźć coraz to nowe sposoby na ich smaczne podanie. Tym razem sięgnęłam po dość prosty przepis, ale zmodyfikowałam go, by był lżejszy i sycący. Uzyskałam bardzo przyjemne danie.
Jak przygotować smaczne ziemniaki?
Ziemniaki w kuchni dają duże pole do popisu. Można je piec i gotować, mogą grać w daniu pierwsze skrzypce lub nie. W mojej opinii jedną z ciekawszych opcji jest zrobienie sałatki z ich udziałem. Komponują się dobrze z wieloma innymi warzywami, a wrzucić można zarówno gotowane w mundurkach, jak i pieczone. Latem stawiam mną te pierwsze, bo włączanie piekarnika do przyjemnych przy upale nie należy.
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z fetą?
W mojej sycącej sałatce ziemniaczanej nie brakuje wyrazistych dodatków. Do ugotowanych młodych warzyw dodaję świeżą czerwoną cebulę – ma charakter, ale nie przyćmiewa smaku ziemniaków. Dla podbicia białka w posiłku wrzucam też lekko słony ser feta. Zamiast ciężkiego sosu z majonezu stawiam też na lekki dressing z oliwy z oliwek z odrobiną odświeżającego soku z cytryny oraz zdrowej natki pietruszki. Jest pysznie.
Przepis: Sałatka ziemniaczana z fetą
Pyszna i sycąca sałatka idealna jako kolacja czy podwieczorek lub dodatek do dań z grilla.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 500 g niewielkich ziemniaków
- 150 g sera typu feta
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki natki pietruszki
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówZiemniaki wyszoruj. Ugotuj w osolonym wrzątku i odcedź. Gdy ostygną, przetnij na połówki. Cebulę pokrój w piórka, a fetę w kostkę. Natkę pietruszki opłucz i posiekaj.
- Przygotowanie sałatki ziemniaczanejW misce połącz ziemniaki, cebulę i fetę. Wlej oliwę z oliwek oraz sok z cytryny i wymieszaj. Dopraw odrobiną soli oraz pieprzem. Posyp natką pietruszki.
Jak podawać sałatkę z ziemniaków z fetą?
Szybka i sycąca kompozycja jest gotowa do jedzenia tuż po przyrządzeniu. Można ją jednak z powodzeniem przechować w lodówce przez 2-3 dni. Będzie świetna zarówno jako kolacja czy lekki obiad do pracy. Dla urozmaicenia tekstury dania polecam też dodanie chrupiących pestek słonecznika czy dyni.
Możliwe są modyfikacje sałatki ziemniaczanej z fetą
Nie ma przeszkód, by zamiast świeżej czerwonej cebuli dodać marynowaną. Spokojnie też zamieniajcie to warzywo na szerzej dostępne żółte, białe lub nawet pora. Jeśli natomiast macie problem z jedzeniem świeżej cebuli, możecie przed wrzuceniem jej do sałatki z ziemniaków sparzyć ją wrzątkiem – złagodnieje. Przy okazji trochę zmięknie, więc warto już wrzucić pestki, by coś przyjemnie chrupało. Do kompozycji będzie też pasował inny składnik typowy dla sałatki greckiej, czyli oliwki. Zarówno zielone, jak i czarne przyjemnie „zagrają” z ziemniakami.